پس از اینکه فردی فوت می کند باید گواهی از پزشک معتمد مبنی بر فوت او تنظیم شود که به آن سند وفات می گویند. اخذ گواهی فوت در تعیین تکلیف مواردی همچون دارایی متوفی، و میزان سهم الارث وراث و تقسیم ترکه متوفی دارای اثر است. گرفتن گواهی فوت برای متوفی مراحلی دارد. در این مقاله با چگونه گرفتن گواهی فوت و مراحل آن آشنا می شوبم. مراحل صدور گواهی فوت
لزوم گرفتن گواهی فوت
مرگ و میر افراد در جامعه از جمله مواردی است که برای تمامی افراد جامعه اتفاق می افتد و آثار مهمی از جمله لزوم تعیین تکلیف دارایی متوفی و میزان سهم الارث وارثان به جا مانده از متوفی را به همراه دارد. مراحل صدور گواهی فوت
مراحل گرفتن گواهی فوت چیست؟
پس از فوت متوفی، مراتب توسط اداره ثبت احوال ثبت شده و شناسنامه فرد فوت شده باطل می گردد. فوت هر فرد باید ظرف 10 روز به اداره ثبت احوال اعلام شود. و بعد از آن گواهی فوت صادر می شود. اگر فرد در بیمارستان فوت کند پزشکانی که در لحظه فوت در کنار بستر بیمار قرار دارند می توانند سند وفات را صادر نمایند. چنانچه فردی در منزل فوت نماید، پزشک اورژانس سند وفات را صادر می کند.
گواهی فوت، خلاصه رونوشت سند وفات است. در واقع، بر اساس سند وفات، گواهی فوت صادر می گردد. مراحل صدور گواهی فوت
ماده 22 قانون ثبت احول در این خصوص چنین مقرر می نماید:
(اصلاحی ۱۳۶۳/۱۰/۱۸) – وفات هرکس اعم از ایرانی یا خارجی و همچنین ولادت طفلی که مرده به دنیا آمده یا بلافاصله پس از ولادت بمیرد باید به مامور یا نماینده ثبت احوال اعلام شود.
وفات ایرانیان در خارج از کشور به ماموران کنسولی محل اقامت یا به نزدیکترین ماموران کنسولی ایران یا به سازمان ثبت احوال کشور اعلام میشود.
وفات ایرانیان و خارجیان ساکن کشور را ماموران و نمایندگان ثبت احوال، وفات ایرانیان در خارج از کشور را بر حسب محل اعلام، ماموران کنسولی ایران یا ماموران و یا نمایندگان ثبت احوال ثبت میکنند، وفات باید در سند ثبت وفات و همچنین در دفتر ثبت کل وقایع در صفحات مربوط به در گذشته و پدر و مادر او و شناسنامه متوفی ثبت و امضاء و مهر گردد.
وفات خارجیان پس از ثبت به شهربانی محل اعلام میشود و یک نسخه گواهی به سازمان ثبت احوال کشور فرستاده خواهد شد که به وزارت امور خارجه ارسال گردد.
تبصره (اصلاحی ۱۳۶۳/۱۰/۱۸) – گواهی وفات به هر شخصی که درخواست کند تسلیم میگردد.
در حال حاضر صدور سند وفات در صلاحیت محلی است که متوفی در آن محل دفن می گردد. به عنوان مثال اگر فردی در تهران فوت کند، بهشت زهرا گواهی فوت وی را صادر می کند.
چه کسانی می توانند نسبت به درخواست صدور گواهی فوت اقدام کنند؟ابطال
نزدیکترین خویشاوندان متوفی و یا کسی که در لحظه فوت در کنار متوفی بوده است با ارائه مدرک شناسایی و متصدیان گورستان ها می توانند گواهی فوت را صادر کنند. در حال حاضر عرفا این وظیفه بر عهده متصدیان گورستان ها قرار گرفته است.
برای گرفتن گواهی فوت متوفی چه مدارکی لازم است؟
1- شناسنامه و کارت ملی متوفی؛
2- گواهی پزشک یا بیمارستان؛
3- یا گواهی دو نفر گواه با ارائه مدرک شناسایی.
توجه کنید در برابر صدور گواهی فوت وجهی به عنوان تعرفه دریافت می شود. مراحل صدور گواهی فوت
نتیجه گیری مقاله
چنانچه فردی فوت کند، باید ظرف مدت 10 روز فوت او به سازمان ثبت احوال صادر شود. پس از آن سازمان ثبت احوال شناسنامه فرد را باطل می کند. اما گواهی فوت، گواهی است که در حال حاضر توسط متصدیان گورستان ها (مانند متصدیان بهشت زهرا) صادر می شود. متصدیان بهشت زهرا این گواهی را بر اساس سند وفات که ممکن است پزشک تنظیم کرده باشد، صادر می کنند. اخذ گواهی فوت ضروری است. چه اینکه برای تعیین سهم الارث ورثه و تقسیم مال ترک متوفی و گرفتن گواهی انحصار وراثت لازم و ضروری است. مراحل صدور گواهی فوت