خودکشی یکی از سخت ترین تصمیماتی است که هر فرد در طول زندگی و حیات خود می گیرد. اما از منظر جرم شناسی عللی برای خودکشی وجود دارد که باید آن علل را شناخت و سعی در درمان آن نمود. در اسلام نیز تاکید زیادی به عدم خودکشی شده است. در این نوشتار برآنیم علل خودکشی را بشناسیم و آن را به طور تفصیلی برای شما شرح دهیم.
شناخت علل خودکشی:
بریر در کتاب خودکشی از روی تجزیه و تحلیل اسناد مالکیت قضایی درباره خودکشی 4595 نفر را بررسی نمود و توانست اطلاعات مفیدی در مورد علل خودکشی به شرح زیر به دست آورد:
از نظر خودکشی بریر علل خودکشی شامل موارد زیر است:
1- دل تنگی های خانوادگی در 361 مورد یعنی حدود 7/85% به نظر می رسد این مورد یکی از بزرگترین علل خودکشی است.
2- سود پرستی 3/1 مورد یعنی 6/76%
3- عشق و شکست در آن 6/65%
4- بینوایی مطلق که منجر به خودکشی شده است 282 نفر یعنی 6/13%
5- از دست دادن ثروت 277 نفر یعنی 6/02 %
6- بیزاری از زندگی و دل تنگی زیاد، 237 نفر یعنی 5/11 % به دلیل عدم اتکا به خدا
7- ندامت ها و ناراحتی بیش از حد 134 نفر یعنی 2/91 % از اعمال غلط خود
8- افراط در میگساری 121 نفر یعنی 2/85%
9- حب جاه و قدرت و مکنت 54 نفر یعنی 1/19 %
10- مستی و ناتوانی در کار و شکست در توفیق یافتن به اهداف 56 نفر یعنی 1/21 %
11- قمار و باخت های متعدد 44 نفر یعنی 0/95 %
12- فقدان کار و وضع اقتصادی 43 نفر یعنی 0/93%
13- شور و هیجان مذهبی و قومی غلط 38 مورد یعنی 0/82%
14- غرور بی جا که منجر به شکست افراد می شود 26 نفر یعنی 0/56 % .
منع خودکشی در اسلام:
در اسلام چقدر تاکیده شده که باید نسبت به همنوع مساوات (همیاری) و همدلی داشته باشیم. همچنین به لحاظ مالی تاکید شده که باید به فقرا کمک کرد و همچنین باید نسبت به رشد خلق و خودی دیگران توجه داشت. همین اقدامات می تواند علل خودکشی را کاهش دهد. حتی پیامبر در این ذاستا فرمودند: اگر امر به معروف . نهی از منکر در جامعه کم رنگ شود آن جامعه بدبخت می شود و فاسقین بر مردم حکومت خواهند کرد و خشک و تر خواهد سوخت.
علل خودکشی زنان:
اصولا خودکشی از طرف زنان به منظور حفظ عصمت در برابر دشمنان یا شیادان است. به گونه که برخی از زنان پس از آنکه مورد حمله قرار گرفتند از طرف شیادان اقدام به خودکشی کردند.
در مجموع می توان علل خودکشی را شامل موارد زیر دانست:
فقدان غریزه صیانت نفس، بی احتیاطی، بی صبری، هوس ساده، شور و هیجان شهوات، ارتکاب جرم یا بی اخلاقی، حسن ندامت، سرزنش، شکست در عشق، مشکلات مالی، فقر و اعتیاد، اعاده حیثیت، انتقام جویی اختلافات خانوادگی، مشقات زندگی، افسردگی، جنون، سودپرستی، حب جاه، خیانت همسر و نامزد، داشتن بیماری هایی همچون صرع، بیماری های کلیوی، کبدی، نقص در جمجه و …. دانست.
نتیجه گیری:
همان طور که در این نوشتار اشاره شد خودکشی پدیده مذموم و ناپسند است. در اسلام نیزتاکید شده است که با انجام امر به معروف و نهی از منکر و کمک به فقرا و … می توان از شیوع این پدیده مذموم جلوگیری نمود. در این مقاله با مخمنرین علل خودکشی آشنا شدیم. بیان کردیم که عللی همچون افسردگیف حب جاه، فقر و مسائل مالی، خیانت، بیماری های جسمی، اختلافات خانوادگی، ورشکستگی، و … از مهمترین علل خودکشی هستند و باعث می شوند شخص تصمیم بگیرد که به زندگی خود پایان دهد. اما باید توجه داشت که مقنن خودکشی را در قانون ما جرم انگار نکرده است. اما تشیوق دیگران به انجام خودکشی جرم است.
نظر شما در خصوص علل خودکشی چیست؟ در قسما دیدگاه ها نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.