تکرار جرم یکی از مسائل مهم در عالم حقوق کیفری است. در فصل هشتم قانون مجازات اسلامی در مورد مسئولیت کیفری از ماده 136 تا 139 مطالبی بیان شده است. اما منظور از تکرار جرم چیست؟ شرایط آن کدام است؟ در این مقاله به موضوع تکرار جرم و شرایط آن خواهیم پرداخت.
منظور از تکرار جرم در جرایم حدی چیست؟
تکرار جرم در ماده 136 قانون مجازات اسلامی ذکر شده است.
هرگاه کسی سه بار مرتکب یک نوع جرم موجب حد شود و هر بار حد آن جرم بر او جاری گردد، حد وی در مرتبه چهارم اعدام است.
بنابراین، اگر فردی مرتکب یک نوع جرم حدی شود و هر بار نیز حد بر او اجرا شود (به عنوان مثال 3 مرتبه مرتکب جرم شرب خمر شود)، مجازات او در بار چهارم اعدام خواهد بود. اما اگر جرایم حدی دارای انواع مختلف باشد و به اصطلاح از یک نوع نباشد (به عنوان مثال یک مرتبه مرتکب شرب خمر، مرتبه بعدی مرتکب زنا و مرتبه بعدی مرتکب سرقت حدی گردد) هر بار حد بر او اعمال می شود.
منظور از تکرار جرم در جرایم تعزیری چیست؟
ممکن است یک نفر مرتکب جرایم تعزیری از درجه یک تا شش شود. سپس از تاریخ قطعیت حکم تا زمانی که از او اعاده حیثیت شود یا مشمول مرور زمان شود، مجددمرتکب جرم تعزیری در جه یک تا شش شود. در این صورت مجازات او تا یک و نیم برابر تشدید می شود. تکرار جرم چیست
ماده 137 در این راستا چنین اشاره می کند: تکرار جرم چیست
هر کس به موجب حکم قطعی به یکی از مجازاتهای تعزیری از درجه یک تا شش محکوم شود و از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات، مرتکب جرم تعزیری درجه یک تا شش دیگری گردد، به حداکثر مجازات تا یک و نیم برابر آن محکوم می شود.
آیا اطفال نیز مشمول مقرره تکرار جرم می شوند؟
بله. مقرره تکرار جرم نیز مشمول اطفال می شود. مگر در مورد ارتکاب جرایم سیاسی و مطبوعاتی.
اگر فردی مرتکب جرم تعزیری درجه یک تا شش شود و از سویی جهات تخفیف نیز وجود داشته باشد، آیا مشمول نخفیف می شود؟
بله. ماده 139 قانون مجازات اسلامی در این خصوص مقرر می کند: تکرار جرم چیست
در تکرار جرائم تعزیری در صورت وجود جهات تخفیف به شرح زیر عمل می شود:
الف- چنانچه مجازات قانونی دارای حداقل و حداکثر باشد، دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر مجازات تقلیل دهد.
ب- چنانچه مجازات، ثابت یا فاقد حداقل باشد، دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا نصف مجازات مقرر تقلیل دهد.
تبصره- چنانچه مرتکب دارای سه فقره محکومیت قطعی مشمول مقررات تکرار جرم یا بیشتر از آن باشد، مقررات تخفیف اعمال نمی شود.
نکته: مقررات تخفیف در صورتی که فرد سه دفعه مرتکب جرم شود و محکومیت قطعی برای او صادر شود، شامل حال او نخواهد شد.
نتیجه گیری مقاله
تکرار جرم زمانیست که فردی مرتکب جرم حدی یا تعزیری می شود و مجدد پس از صدور محکومیت قطعی، مرتکب جرم می گردد. در صورتی که فرد مرتکب جرم حدی شود در هر مرتبه حد بر او جاری خواهد شد. اما در مرتبه چهارم اعدام می شود. در صورتی که فرد مرتکب جرم تعزیری شود و مجدد پس از محکومیت قطعی جرم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات، مجددا جرم را تکرار کند، مجازات او تا یک و نیم برابر تشدید می شود. البته در صورتی که فرد مرتکب جرم تعزیری شود و جهات مخففه جرم وجود داشته باشد، دادگاه تخفبف برای او در نظر گرفته می شود. مگر اینکه فرد سه فقره محکومیت قطعی داشته باشد. تکرار جرم چیست
برای دریافت وقت مشاوره حضوری یا تلفنی به صفحه درخواست مشاوره مراجعه کنید.