تمکین در لغت به معنای اطاعت و تسلیم است. اما در اصطلاح حقوقی به معنای انجام وظایفی است که پس از عقد نکاح بر ذمه زن قرار می گیرد. در واقع، با وقوع عقد ازدواج وظایفی بر عهده زن قرار می گیرد که باید در قبال مرد آن ها را انجام دهد. در اینجاست که مفهوم تمکین مطرح خواهد شد. تمکین در یک دسته بندی به تمکین عام و خاص تقسیم می شود که هر کدام دارای معانی مختلفی هستند. در مقاله زیر به مفهوم تمکین و انواع آن خواهیم پرداخت. در زیر رایج ترین سؤالات در مورد تمکین مطرح خواهد شد: تمکین چیست
تمکین چیست؟ مفهوم لغوی و اصطلاحی تمکین
تمکین در لغت به معنای اطاعت و تسلیم است. اما در اصطلاح حقوقی به دسته یا از وظایف بار شده به زن در برابر مرد اطلاق می شود. به عبارت دیگر، به محض انعقاد عقد نکاح وظایفی بر عهده زن قرار می گیرد. به این وظایف تمکین اطلاق می شود. در واقع، تمکین به نوعی اطاعت زن از همسر خود پس از وقوع عقد نکاح است.
انواع تمکین در قانون
تمکین در یک تقسیم بندی به تمکین عام و تمکین خاص قابل تقسیم بندی است.
منظور از تمکین عام چیست؟
مراد قانون از تمکین عام، بودن زن با شوهر در یک منزل مشترک، ترک نکردن منزل بدون اجازه شوهر، حسن معاشرت داشتن با شوهر، رعایت نظافت و آرایش و … است.
منظور از تمکین خاص چیست؟
مراد قانون گذار از تمکین خاص، ایفای وظایف و روابط زناشویی میان زن و مرد است (برقراری رابطه جنسی).
اگر از زن از شوهر تمکین نکند، چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
در صورت عدم تمکین زن از شوهر، و مفقود بودن هر گونه مانع مشروع و قانونی، زن ناشزه تلقی خواهد شد و مستحق نفقه نیز نخواهد بود.
موانع مشروع و قانونی برای عدم تمکین چیست؟
1- گاهی بودن زن با شوهر در یک منزل موجب خوف و ترس جانی، مالی، روحی، حیثیتی و … برای زن خواهد بود. در این صورت زن می تواند مسکن جداگانه اختیار کند و در عین حال نیز مستحق نفقه خواهد بود و ناشزه محسوب نمی شود. ماده 1114 قانون مدنی بیان می کند:
زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.
همچنین ماده 1115 قانون مدنی در این راستا بیان می کند:
اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی و یا مالی یا شرافتی برای زن باشد زن میتواند مسکن علیحده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است نفقه برعهده شوهر خواهد بود.
2- در صورتی که مرد بیماری مسری و خطرناکی داشته باشد که ارتباط داشتن با مرد موجبات انتقال بیماری را فراهم کند. در این صورت زن می تواند از برقراری ارتباط با مرد خودداری کند و ناشزه محسوب نمی شود. در نتیجه مستحق دریافت نفقه خواهد بود.
آیا زن را می توان مجبور به تمکین کرد؟
متأسفانه، مرد نمی تواند در صورت عدم تمکین زن، او را وادار به تمکین کند. تنها در صورت عدم تمکین زن، برای مرد این حق به وجود می آید که مجدد ازدواج نماید. تمکین چیست
نتیجه گیری مقاله
تمکین در لغت به معنای اطاعت و در اصطلاح حقوقی به معنای اطاعت زن از شوهر در زندگی مشترک و حسن معاشرت است. تمکین در یک تقسیم بندی کلی به تمکین عام و تمکین خاص تقسیم می شود. منظور از تمکین عام بودن زن با شوهر در یک منزل مشترک و ترک نکردن منزل است. در مقابل منظور از تمکین خاص، برقراری ارتباط زناشویی است. اگر زن بدون وجود مانع مشروع از ایفای وظایف زوجیت خودداری کند ناشزه محسوب شده و نفقه به او تعلق نمی گیرد. اما در فرضی که زن مانع مشروعی برای خودداری از ایفای وظایف زناشویی داشته باشد، ناشزه محسوب نمی شود و همچنان نفقه او پابرجا خواهد بود.
برای دریافت مشاوره حضوری و تلفنی با ما تماس بگیرید.