بسیاری از دختران تمایل دارند که پس از رسیدن به سن 18 سالگی از خانواده شوند. اما نمی دانند این کار از منظر قانونی امکان پذیر است یا خیر؟ به نظر می رسد پاسخ به این سوال مثبت است. در این مقاله با تمامی اختیارات دختر پس از رسیدن به سن 18 سالگی آشنا می شویم. اختیارات دختر پس از سن 18 سال
دختران پس از رسیدن به سن 18 سالگی چه اختیاراتی از منظر قانونی دارند؟
اختیارات دختران پس از سن 18 سال به شرح زیر قابل احصاء است:اختیارات دختر پس از سن 18 سال
1- دختران پس از رسیدن به سن 18 سالگی می توانند از خانواده جدا شوند و زندگی مستقلی برای خود تشکیل دهند. و از این جهت خانواده نمی تواند مانع آن ها شود. چه اینکه در بسیاری از نقاط کشور این نگرش وجود دارد که دختر تا زمانی که ازدواج نکره باشد باید در منزل پدر سکونت نماید. در غیر این صورت پدر یا جد پدری می توانند از او شکایت کنند. در حالی که این یک باور غلط و نشأت گرفته از تعصب است.
2- دختری که سن او از 18 سال گذشته باشد. و البته مجرد باشد به راحتی می تواند برای دریافت گذرنامه اقدام کند. در این صورت نیازی به اخذ اجازه از پدر یا جد پدری و یا مادر خود ندارد.
3- دختر پس از رسیدن به سن 18 سال در تمامی کارهای روزمره خود مستقل است. و نیازی به اخذ اجازه از والدین خود ندارد.
آیا نفقه دختر پس از رسیدن به سن 18 سال قطع می شود؟اختیارات دختر پس از سن 18 سال
خیر. پرداخت نفقه دختر تا زمانی که ازدواج نکرده باشد. و یا شغل دارای عایدی پیدا نکرده باشد بر عهده پدر و یا جد پدری و در غیاب آنها بر عهده مادر است. بنابراین، پس از رسیدن به سن 18 سال تمام حتی به رغم اینکه دختر زندگی مستقلی برای خود تدارک ببیند، نفقه او بر عهده پدر و یا کسانی که قانونا پرداخت نفقه بر عهده آنهاست می باشد.
آیا دختر پس از رسیدن به سن 18 سال تمام می تواند بدون اجازه پدر یا جد پدری ازدواج کند؟
خیر. این امکان برای دختر باکره وجود ندارد که بدون اجازه پدر یا جد پدری خود ازدواج کند.اختیارات دختر پس از سن 18 سال
ماده 1041، 1043 و 1044 قانون مدنی در این خصوص مقرر می دارد:
عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن 13 سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به سن 15 سال تمام شمسی منوط است به اذن ولی به شرط رعایتمصلحت با تشخیص دادگاه صالح.
البته استثنائاتی در این خصوص وجود دارد که دختر می تواند بدون اذن پدر یا جدپدری اقدام به ازدواج کند:
1- پدر یا جد پدری بدون دلیل موجه از دادن اجازه به دختر خودداری کنند. در این صورت دختر می تواند برای اخذ اجازه به دادگاه مراجعه کند.
2- اگر دسترسی به پدر و جد پدری میسر نباشد. و دختر نیز احتیاج به ازدواج داشته باشد، می تواند بدون اجازه از پدر یا جد پدری ازدواج کند.
ماده 1043 قانون مدنی بیان می کند:
نکاح دختر باکره اگرچه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه پدر یا جد پدر او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند اجازه او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آنها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.
ماده 1044 نیز چنین اشاره می کند:
در صورتی که پدر یا جد پدری در محل حاضر نباشند و استیذان از آنها نیز عادتاً غیر ممکن بوده و دختر نیز احتیاج به ازدواج داشته باشد، وی می تواند اقدام به ازدواج نماید.
تبصره- ثبت این ازدواج در دفترخانه منوط به احراز موارد فوق در دادگاه مدنی خاص می باشد.
دادگاه مدنی خاص در این قانون جای خود را به دادگاه خانواده داده است.
حضانت دختر 18 ساله با چه کسی است؟
فرزندان اعم از دختر و پسر تا سن 7 سالگی تحت حضانت مادر هستند. پس از آن حضانت دختر تا 9 سالگی با پدر است. اما دختر پس از رسیدن به سن 9 سال از حضانت والدین خارج می شود. به این معنا که خودش می تواند تصمیم بگیرد که با پدر زندگی کند و یا مادر. بنابراین دختر 18 ساله مشمول مقررات حضانت نمی شود.
نتیجه گیری مقاله
دختران پس از رسیدن به سن 18 سال می توانند از خانواده جدا شوند و زندگی مستقلی را برای خود تشکیل دهند. همچنین، دختر پس از رسیدن به سن 18 سالگی نیاز ندارد که برای خروج از کشور از پدر خود کسب اجازه نماید. در این صورت بدون نیاز به اجازه پدر گذرنامه دریافت می کند. و از کشور خارج شوند. این در حالی است که اگر دختر ازدواج کند باید برای خروج از کشور اجازه رسمی و کتبی شوهر خود را داشته باشد.
همچنین، دختری که مجرد است پس از رسیدن به سن 18 سال، می تواند در کارهای روزانه و معمول خود هر طور که مایل است عمل کند. اَعمالی از قبیل جراحی های صورت و بینی و عمل های زیبایی بدون نیاز به اجازه پدر قابل انجام است. البته باید توجه داشت که نفقه دختر قبل از اینکه ازدواج کند و یا داشتن شغل بر عهده پدر یا جد پدری و در صورت نبود آنها بر عهده مادر است.اختیارات دختر پس از سن 18 سال
اما دختر حتی بعد از سن 18 سال نمی تواند بدون اذن پدر یا جد پدری خود ازدواج کند. چرا که ازدواج دختر باکره بدون اذن پدر یا جد پدری ممنوع است. اما اگر پدر یا جد پدری بدون دلیل موجه از دادن اجازه خودداری کنند. دختر می تواند به دادگاه مراجعه کند و با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج کند از دادگاه کسب اجازه نماید. همچنین، اگر دختر در شرایطی باشد که احتیاج به ازدواج داشته باشد. و اخذ اجازه از پدر و یا جد پدری میسر نباشد می تواند بدون اذن آنها ازدواج کند. اختیارات دختر پس از سن 18 سال
برای دریافت وقت مشاوره حضوری و یا تلفنی به صفحه درخواست مشاوره مراجعه کنید.
سلام
من 21 سالم هست و پدرم پول خرجی نمیده میتونم شکایت کنم؟
سلام دوست عزیز،
بله، می تونید دادخواست مطالبه نفقه دهید.
سلام منم همین مشکل رو دارم
بابا و مامانم جدا شدند و الان 20 سالمه بابام استاد دانشگاه و تو کار تبلیغات هم هست درامد خوبی داره ولی ماهی 500ت به من میده با هر سه ماه پول دانشگاه همین حتی نمیزاره برم خونش
از نظر قانونی چکار میشه کرد؟
سلام، دادخواست مطالبه نفقه میتونید بدید دوست عزیز
سلام
من ۱۸ سالمه پدرم حتی اجازه نمی ده تا سر کوچه برم اگه هم برم کلی داد بیداد کتک فحش ناسزا می گه
الان بخوام مستقل زندگی کنمم می تونه بره بگه به پلیس که فرار کردم منو باز به خونه برگردونه؟
سلام، نه، شما از سن قانونی رد شدید دوست عزیز
البته بهتره از اول موضوع رو با اورژانس اجتماعی به شماره 123 در میان بگذازید.