متاسفانه، جنگ تاریخچه ای بسیار گسترده در زندگی آدمیان دارد. شاید بتوان گفت پیشینه جنگ و درگیری میان کشورها به حدود 3400 سال پیش بازمی گردد. همگی می دانیم که وقوع و حدوث جنگ میان کشورها بر اساس قوانین طبیعت نیست. چه اینکه وقوع جنگ میان حیوانات امری کاملا طبیعی است. اما قانون حاکم در جوامع بشری جنگ را امری غیر قانونی و غیر بشری می داند. هر چند کشورها با وضع کنوانسیون های چهارگانه ژنو سعی در قاعده مند نمودن فضای جنگ داشتند. اما همچنان نمی توان منکر این امر شد که جنگ واقعه ای خلاف اصول بشری است. نگاهی به وضعیت اوکراین
در حال حاضر، کشور اوکراین با جنگ و حملات پی در پی از سوی کشور روسیه دست و پنجه نرم می کند. در این مقاله سعی داریم نگاهی به وضعیت اوکراین به عنوان یک کشور جنگ زده با توجه به قواعد و اصول بین المللی بی افکنیم.
نگاهی به جنگ در روابط بین المللی
جنگ یک پدیده اجتماعی و البته دارای ابعاد حقوقی است. به طور کلی، جنگ را می توان توسل به قوای قهریه و نظامی و گاها استفاده از اقدامات مسلحانه برای اعمال قدرت تعریف کرد. هدف، اغلب کشورها از جنگ، تحمیل قدرت و به دست آوردن اقتدار در صحنه بین المللی است. نگاهی به وضعیت اوکراین
منشور ملل متحدد و منع توسل به زور
منشور ملل متحد به عنوان یک سند بین المللی در مقدمه خود چنین مقرر می کند: نگاهی به وضعیت اوکراین
” ما مردم ملل متحد مصمم گردیده ایم که نسل های آینده را از بلای جنگ که دو بار در مدت عمر انسانی (منظور جنگ چهانی اول و دوم است) افراد بشر را دچار مصایب غیر قابل بیان نموده، محفوظ داریم. برای نیل به این هدف مصمم شده ایم به تساهل و هم زیستی مسالمت آمیز و داشتن روحیه حسن همجواری و متحد ساختن قوای خود برای نگهداری صلح و امنیت بین المللی و به قبول اصول و ایجاد روش هایی که عدم توسل به نیروی نظامی را جزء در راه منافع مشترک تضمین نماید و اراده کرده ایم که برای تحقق این هدف (و سایر هدف های مندرج در منشور) تشریک مساعی نماییم…”.
همچنین بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد هر گونه توسل به زور را مغایر با اهداف ملل متحد می داند.
بند 4 ماده 2:
سازمان و اعضاي آن در تعقيب مقاصد مذكور در ماده اول بر طبق اصول زير عمل خواهند كرد:
…
كليه اعضاء در روابط بينالمللي خود از تهديد به زور يا استفاده از آن عليه تماميت ارضي يا استقلال سياسي هر كشوري يا از هر روش ديگري كه با مقاصد ملل متحد مباينت داشته باشد خودداري خواهند نمود…
با وجود این همه منع همچنان شاهد وقوع جنگ در کشورها هستیم.
علت چیست؟ نگاهی به وضعیت اوکراین
در جامعه بین الملل کنونی، هنوز جنگ به طور کامل رخت بر نبسته است. چرا که تامین مواضع بسیاری از کشورها جز با توسل به جنگ و خشونت ممکن نیست. از این روست که امروز نیز شاهد رویکرد جنگ گرایانه میان برخی از دول متخاصم هستیم. در حال حاضر، یکی از کشورهایی که با جنگ درگیر است و تمام دنیا را در بهت فرو برده، کشور اوکراین است. در حال حاضر، اوکراین، با حملات پی در پی روسیه در حال مبارزه است.
اما، علت وقوع جنگ میان دو کشور روسیه و اوکراین چیست؟
پس از فروپاشی و تجزیه اتحاد جماهیر شوروی، روسیه به عنوان قلب تپنده اتحاد جماهیر شوروی به حیات خود ادامه می دهد. اوکراین نیز یکی از کشورهای تجزیه یافته پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است. اوکراین در سال های اخیر، سودای عضویت در سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را در سر می پرواند. این امر در حالی است که روسیه، عضویتِ اوکراین در ناتو را بر خلاف مصالح و منافع و امنیت خود می داند. اما اوکراین به دنبال آن است که بتواند به عضویت اتحادیه اروپا نیز درآید و از حمایت کشورهای اروپایی برخودار شود که این موضع نیز بر خلاف مواضع روسیه است.
یکی دیگر ار دلایل مهم جنگی میان روسیه و اوکراین این است که دو استان استان به نام های دونتسک و لوهانسک خواستار جدایی طلبی هستند و روسیه این امر را طی نطقی به رسمیت شناخت. اما این چیزی نیست که اوکراین تمایل به آن داشته باشد. چرا که خاطره تلخ ضمیمه شدن خاک شبه جزیره کریمه به روسیه را برای اوکراین تداعی می کند. نگاهی به وضعیت اوکراین
جامعه بین المللی در پاسخ به اقدامات روسیه و ولادیمر پوتین چه کردند؟
بسیاری از کشورها، روسیه را تحریم نمودند. حتی ارائه سرویس های خدماتی به کشور روسیه در حال حاضر با محدودیت مواجه است. به عنوان مثال، توئیتر، روسیه را تحریم کرده است و گوگل نیز اعلام کرد که برخی از شبکه های روسیه نمی توانند در گوگل و یوتوب تبلیغات انجام دهند. همچنین، روسیه از جام جهانی 2022 کنار گذاشته شد. همه این اقدامات به این دلیل است که جامعه بین المللی نفرت خود را نسبت به مقوله جنگ نشان دهد. اما نظر شما چیست؟ آیا به نظر شما روسیه از حملات خود نسبت به اوکراین دست خواهد کشید یا تا زمان تحقق اهداف خود همچنان جنگ را ادامه می دهد؟
نظر شما در این مورد چیست؟ نگاهی به وضعیت اوکراین