زوجه مکلف است که پس از وقوع عقد نکاح از شوهر خود تمکین کند. تمکین در دو معنای عام و خاص به کار می رود. تمکین عام به معنای بودن زن با شوهر در یک منزل، تبعیت از مرد، حسن معاشرت و …تمکین خاص به معنای برقراری روابط زناشویی میان زوج و زوجه است. حال اگر زوجه بدون هیچ گونه مانع و دلیل مشروع از ایفای وظایف زوجیت خودداری کند، در این صورت شوهر می تواند الزام زوجه به تمکین را از دادگاه بخواهد. در این مقاله به موضوع محکوم شدن زن در دعوای تمکین و تبعات آن بپردازد. محکوم شدن در الزام به تمیکن
طرح دعوای الزام به تمکین از طرف زوج علیه زوجه محکوم شدن در الزام به تمیکن
معمولا وقتی زوجین با یکدیگر در زیر یک سقف زندگی می کنند، اگر خانم ترک منزل منزل کند و به خانه پدری و یا اقوام و دوستان خود برود، آقایان معمولا سعی می کنند که همسرشان را به منزل مشترک باز گردانند. اما گاهی موفق نمی شوند و تصمیم می گیرند دعوای الزام به تمکین را علیه همسرشان طرح کنند.
اگر خانم در دعوای الزام به تمکین محکوم شود چه تبعاتی برای مرد خواهد داشت؟
در صورتی که زوجه دلایل شرعی و قانونی برای عدم تمکین از مرد نداشته باشد در این صورت در دعوای الزام به تمکین محکوم خواهد. اگر دادگاه تشخیص دهد که زن ناشزه محسوب می شود و نفقه ای به او تعلق نمی گیرد. در واقع، به محض اینکه اجرائیه عدم تمکین برای زن صادر شد، نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد. مگر اینکه شرایط تغییر کند و عنوان ناشزه بودن از زن سلب شود.
یک باور غلط حقوقی:
آیا مرد برای ازدواج با دیگری نیازمند اذن همسر اول است؟محکوم شدن در الزام به تمیکن
خیر. اگر اثبات شود که همسر اول آقا ناشزه است و تمکین نمی کند، مرد می تواند مجددا ازدواج کند و نیازی به اذن همسر اول ندارد. ازدواج دوم او نیز صحیح و قانونی است. اما همسر اول مرد می تواند، در صورت ازدواج مجدد زوج، از دادگاه تقاضای طلاق نماید. بنابراین، برای گریز از این موضوع اقا می تواند از مقوله نکاح موقت استفاده کند و یا از دادگاه تقاضای صدور ازدواج مجدد نماید.
نمونه دادخواست الزام به تمکین:
ریاست محترم دادگاه ……………………………
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند:محکوم شدن در الزام به تمیکن
اینجانب ………………………… به موجب سند نکاح شماره …………… مورخ …………………………. در دفترخانه شماره ………….. شهرستان ……………………… با خوانده عقد نکاح دائم منعقد نمودم. متأسفانه ایشان بدون داشتن دلیل موجه از تاریخ………………………… از منزل مشترک خارج شدند. اما پس از ارسال اظهارنامه شماره …………………………….. مبنی بر تمکین ایشان به منزل مراجعت نمودند. مع الوصف از تاریخ مارالذکر و به رغم بازگشت به منزل ایشان همچنان نسبت به ادای وظایف زناشویی و تمکین خاص نسبت به بنده امتناع می ورزند که این امر موجبات عسر و حرج بنده و سوء معاشرت در منزل و از بین رفتن مبانی و کیان خانواده را فراهم نموده است. لذا خواهشمند است ضمن درخواست نظریه پزشکی قانونی نسبت به الزام خوانده مبنی بر تمکین خاص وفق مواد1102، 1108 و1114 قانون مدنی رأی مقتضی را صادر نمایید.
با تقدیم شایسته ترین احترامات